Det finns mycket att se på i Millesviks skärgård som ofta är mindre besökt än Lurö skärgård. Vi har samlat ihop några fina ställen som vi tycker är värda att urforska.

 

Bärön:
Är nästan ett måste om man besöker Millesviks skärgård. Här finns ett gammalt torp som föreningen arrenderar av kyrkan. Tanken är att vi ska fortsätta restaurera Bärötorpet för i dagsläget finns det t.ex. inget innegolv i köket. Här har föreningen satt upp ett dass som troligtvis är Vänerns vackraste och mer inredda utedass! Föreningen har arbetat med att återskapa de vandringleder som en gång fanns på ön och vi är i stort sett klara med det arbetet. Här finns föreningens brygga som ligger på sydsidan av ön med det finns även en naturhamn där man kan ligga på svaj något väster om bryggan. Där finns också ett dass. Har man en mindre båt kan man gå in mot någon klippa vid sandstranden på skatens nordsida.

 

Dillsön:
Runtomkring Dillsön finns det flera platser för angöring och ankra upp på redden. Dillsön har öglor i berget och god ankarbotten för sydostliga och sydvästliga vindar.

 

Lilla Kräcklingen:
På denna ö byggdes det en övernattningsstuga som var avsedd för sjöfarande och fiskare som blev utsatta för dåligt väder och inte kunde fortsätta resan. Vem som byggde stugan vem man inte. Idag har både taket och en av väggarna rasat men man kan fortfarande se namnen på de som bott i stugan inristade i väggarna. Eldstaden finns fortfarande kvar och ett äppleträd står strax utanför husknuten.Det lär ha funnits fasta träbritsar att sova på. Man förstår varför man valde denna ö eftersom det finns två fina laguner på var sida av ön som gav lä under höststormarna oberoende av vindriktning.

 

Hästholmarna:
En vacker ö med bra förtöjningsmöjligheter mot klippor för både motorbåtar och segelbåtar. På vissa ställer är det så djup så att skutor kan lägga till med bredsida direkt mot land. På öns sydostsida finns bänkar och bord iordningställda av varianten äldre och där finns en bra eldningsplats där du kan ställa din medhavda grill. Här växen även en del gräslök i klippfårorna som kan gå direkt ner i gräddfilen en solig sommardag.

 

 

Hästskon:
Något sönder om Hästholmarna ligger några småöar som går under namnet hästskon. Här finns det på nordsidan flera bra förtöjningsmöjligheter. Har man en liten jolle med sig är det ännu bättre då man kan paddla runt bland skären. 

 

Djupskären:
På den största ön finns en liten brygga för mindre båtar och det finns även öglor i berget. Vill du grilla finns det goda möjligheter till det, ta bara med dig medhavd grill.

 

Prästön:
Är en vacker ö med vidunderlig utsikt utöver vänerhavet, detta på grund av att den ligger längst ut i skärgården. Här finns plats god ankringsplats för segelbåtar och motorbåtar kan gå ända in i viken. God natthamn vi sydostliga till nordvästliga vindar men bör besökas när väderutsikterna är goda. Glöm ej ta med dig metreven så du kan få nyfångad smörstekt abborrfilé till middagen.

 

Mer information och bilder om vackra platser i Millesviks skärgård kommer framöver!

 

 
 
Lurö Natur- och kulturföreningen • Kontakt
Webbverktyg från Askås I&R