Arbetshelg på Lurö

Vårens arbetshelg och årsmöte hölls förra helgen

Lurö vårstädades av föreningen

I helgen som gick var Luröskärgårdens natur- och kultuförening på Lurö, Vithall och Norra Hökön för arbete. Vi tog flera båtar ut på fredagseftermiddagen i strålande sol och spegelblankt vatten. Väl på plats var det dags för inakordering i vandrarhemmet och därefter knytmiddag. Dagen efter tog sig ett 30 tal personer till kyrkoruinen med Martin i spetsen för att ta ner träd och sly som sedan eldades för öppna upp mer runt kyrkoruinen. Detta gjorde vi på uppdrag av länsstyrelsens kulturenhet. Andra uppgifter på Lurö var att utedassen i Bösshamn och ett på Stenstaka vårstädades av Elin m.m. och rastbord och bänkar oljades och målades av Hasse och Reidun m.m. Städades gjorde även alla stigar på ön från träd och grenar som fallit ner under vintern. Gunnar gjorde också klart med det sista juseringarna för vasslåtteraggregatet som satts på en nyinköpt båt.

På vithall gjorde Kicki, Katrin Tobbe, Olle och Sune en insats med att vårstäada stugan och staketet runt huset rustades upp med nya enestörar så att inte djuren ska gå in i trädgården. På Norra Hökön röjde föreningsmedlemmar vandringsleden och stigen prickades samtidigt med orange färg. Bänkar och spänger oljades och utedasset vårstädades. Sly togs också ner i lillebohamn.

På söndagen var det dags för årsmöte och därefter gick några medlemmar och sjösatte linfärjan vid Korsön, fårstängslet på Stenstaka sträcktes upp och trädgårdsmöbler ställdes ut. Medlemmar putsade även fönstren på alla boenden där man bott under helgen och de nya vattentoaletterna städades. Tre nya stugar ska byggas på Stenstaka och virket flyttades med fyrhjulning och för hand från hamnen till där de ska byggas så snart är det byggnationen komma igång.

Marianne Westerberg som bodde på Lurö under åren 1990- 2014 hänge under helgen utställningen; vågspel och väderlekar som tar med besökaren på grafiska upptäcksfärder. Utställningen ska hänga på Stenstaka under hela säsongen. Totalt samlade föreningen runt 45 medlemmar under arbetshelgen med ett ålderspann på runt 80 år då man firande Monika under helgen.

 

Bengt, Inga-Lena, Anke och Henrik fixade leden på Hökön.    Träd togs ner vid Kyrkoruinen och eldades.

Stugan på Vithall städades och staketet lagades.                 Rastbord oljades.


Skriv en kommentar


Tipsa en vän om denna nyhet:


« Visa alla nyheter
Publicerad 2023-04-26, 14:30
Uppdaterad 2023-04-26, 14:30

 
Lurö Natur- och kulturföreningen • Kontakt
Webbverktyg från Askås I&R